BLOG

Kat İrtifakı ve Mülkiyeti Nedir?

Kat İrtifakı ve Mülkiyeti Nedir?

Tapu çeşitlerinden biri olarak bilinmekte olan kart irtifakı, inşaat halinde ya da almak istenen arsa üzerinde daireye düşen arsa payı demektir. Yani aslında inşaata yönelik olarak mülkiyet hakkı olarak da bilinmektedir. Yapım aşamasında olan binada hak sahibi olunduğunu göstermektedir. Örneklendirmek gerekirse projesi hazır olan, onay alan ve inşaat sürecine başlanan bir binada daire almak istediğinizi düşünebilirsiniz. Böyle bir durumda dairenin tapusu direkt size verilmez ancak belirli bir paya sahip olursunuz. Bu payı gösteren belgeye de kat irtifakı denmektedir. Kat irtifakı tapusu ise henüz yapılmayan veyahut inşaat halinde olan bir yapı üzerinde hak iddia edebilmek amacıyla alınmaktadır. Bu noktada ilk olarak gerekli mercilere başvuru yapılmaktadır. Başvuru işlemlerinde tapuda mülkiyet hakkı olan kişilerin bağımsız olan bölümlerde arsa payları varsa alınmaktadır.

Kat mülkiyeti tanımını yaparken ise 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu için uygun olacak şekilde cevap vermek daha doğru olacaktır. Kat mülkiyeti bir nevi ispat belgesi olarak tanımlanmaktadır. Bakıldığı zaman büyün hak sahiplerinin tamamlanması yapıda olan haklarının resmiyete dökülmesini sağlamaktadır. Yasal bir zemin elde etmenizi de mümkün hale getirmektedir. Böylece hak sahiplerinin yapıda olan diğer maliklerden bağımsız olacak şekilde taşınmasını satmasını, kiralamasını ve ipotek etmesini sağlamaktadır. Daire, depo, ofis gibi taşınmazlar için verilmektedir. İskân alımının ardından kat irtifakı muhakkak kat mülkiyetine dönüştürülmelidir. Kat mülkiyetinin zorunlu olmasından kaynaklı olarak da ev veyahut binalar için cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kat İrtifakı ve Mülkiyeti Nedir?

Kat Mülkiyeti ve İrtifakı Nasıl Alınır?

Kat mülkiyeti almak için öncelikli olarak müteahhit iskan ruhsatı başvurusunda bulunmaktadır. Başvuru sonrasında kat irtifakının kat mülkiyetine dönüştürülmesi için bir dilekçe hazırlanıp verilmektedir. Belediye yetkilileri tarafından da binanın kontrolünü yaptıktan sonra iskân verilmektedir. Binanın sadece bir bölümü için kat mülkiyeti kurulmaz. Bundan ötürü de irtifak hakkı olanların onayları gerekmektedir. Herhangi bir anlaşmazlık olması halindeyse sorunun ortadan kalkması için mahkemeye kat irtifakı başvurusu yapılması mümkündür. Maliklerin tümü kart mülkiyetine geçişte ortak bir karar alabilirse de başvurular yapılabilmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü başvuruları ile kat mülkiyet tapusu alınması mümkündür.

Eski Binaya Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Kat mülkiyeti başvuru sonrasında bir veyahut birden fazla katın satın alınması, kiralanması sağlanmaktadır. Bunun için de öncelikli olarak yapının sahibiyle anlaşma yapmakta fayda vardır. Kat mülkiyeti kullanma sözleşmesi kapsamında kat kullanımıyla ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi de mümkündür. Kat mülkiyetinin alınması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktaların da olduğu bilinmektedir. Bunlardan ilki yapının ne durumda olduğudur. Alınmak istenen planın, katın bulunduğu yapının durumu önemsenmektedir. Ayrıca yapının fiziksel durumu, işletme maliyetleri gibi detaylar da öne çıkmaktadır. Kat mülkiyeti senetleri de kullanım alanları da etkili noktalar içerisindedir. Diğer yandan yapının yönetim süresi de bakım ve onarım giderlerinin nasıl ödeneceğini, kullanılacak olan kuralların belirlenmesini etkilemektedir. Eski binalarda kat irtifakı belirlemelerinde de tüm bunlar dikkate alınmalıdır. Gerekli olan belge sayısı ise birden fazladır. Kart irtifakı için gerekli belgeler tamamlanmadığı takdirde ise tapu ve mülkiyet işlemlerinin gerçekleşmesi mümkün değildir. Evrakların alınması şarttır. Çünkü evrakların olmaması halinde hiçbir işlem yapılmamaktadır.

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Farklar

Kendi içerisinde farklı anlamlara sahip olan kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark bilinmesi gereken detaylar içerisindedir. Bir konutun kat mülkiyeti veyahut kat irtifaklı olup olmaması da bu noktada önemli işlemlerdendir. Alınan konuta bağlı olarak tapunun da farklı çeşitlerinin olduğu bilinmektedir. Bunlar kat mülkiyeti, hisseli tapu ve kat irtifakı olarak sıralanır. Kat mülkiyeti sırasında projenin tamamlanmış olması da şarttır. Kat irtifakı için ise böyle bir zorunluluk yoktur. Pay sahiplerinin haklarını gösterir. Aynı zaman kart irtifakının devamı olarak görülmektedir. Projenin tamamlanması noktasında kat mülkiyeti olarak tanımlanmaktadır. Kat mülkiyeti tapuda belirtilirken sürekli geçerlilik söz konusudur.

Kat İrtifakı Nasıl Kat Mülkiyetine Çevrilir?

Kat mülkiyeti sunulacak olan bir yapıda iskân belgesi alınmaktadır. İskân yapının ruhsata ve mevzuata uygun olması da önemlidir. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı yapının sadece tamamına uygulanan rejimler içerisinde yer almaktadır. Bundan kaynaklı olarak yapının tümü için kat mülkiyeti başvurusu yapılması gerekmektedir. Arsa paylarının hangi oranda, hangi bağımsız bölümde olacağının da hesaplamalarının önceden tamamlanması beklenir. Bununla beraber nerelerin bağımsız, nerelerin ortak ve nerelerin eklenti olacağının da belirlenmesi gerekmektedir. Ana taşınmaz betonarme olmalıdır. Ahşap ve benzeri yapılar için kat mülkiyetine çevirme durumları söz konusu değildir.

Kat İrtifakı Kaç Yıl Geçerli?

Kat irtifakının, söz konusu yapının planına bağlı olarak beş yıl içerisinde inşaatın tamamlanması beklenmektedir. İnşaatın tamamlanmaması halinde maliklerin birinden gelen taleple, irtifakın sonlandırılması mümkündür. Aynı zamanda arsanın kamusallaştırılması halinde de kat irtifakının son bulması olabilecek durumlar içerisindedir. Binanın irtifakının alınmasının ardından beş yıl içerisinde işlemlerin tamamlanması önemlidir. Binanın yapımı beş yıllık sürede tamamlanmadığı zaman irtifakın bozulması olasıdır. Bu konuyla ilgili düzenlemeler ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde yer almaktadır. Tüm bunlara uygun olacak şekilde talep edilen seçeneklerin en iyi şekilde değerlendirilmesi de mümkündür. Sürecin daha verimli şekilde devam edebilmesi noktasında tüm bunlar öne çıkan detaylar arasında gözlemlenmektedir.

İhtiyacınıza göre uygun DASK için siz de hızlıca teklif oluşturabilirsiniz.

İlgili diğer yazılar