BLOG

Deprem Çantası: Nedir? Nasıl Hazırlanır? İçindeki Malzemeler Nelerdir?

Türkiye dünya çapında en aktif fay hatlarından bazılarına sahiptir. Bu nedenle 17 Ağustos 1999 depremi, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler gibi büyük yıkımlar yaşanmıştır. Bu felaketler ülkede büyük can ve mal kaybına neden olan, şehirleri neredeyse haritadan silen olaylardır. Uzmanların yaptığı araştırmalarla sürekli yeni fay hatlarını keşfetmesi deprem güvenliğini ülke çapında daha önemli hale getirir. Bu nedenle depreme karşı her zaman hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun için alınabilecek en basit önlemlerden biri deprem çantası hazırlamaktır. Depreme hazırlık denildiği zaman genellikle şehirleşme, altyapı, imar durumu gibi devlet eliyle kontrol edilen durumlar akla gelse de bireysel olarak önleminizi almanız da çok önemli. Deprem çantası alabileceğiniz basit ama etkili bir önlem olduğundan ilk olarak bundan başlayabilirsiniz. Peki deprem çantası nasıl hazırlanmalı ve içinde neler olmalı?

Deprem Çantası: Nedir? Nasıl Hazırlanır? İçindeki Malzemeler Nelerdir?

Deprem Çantası Nedir?

Deprem çantası, afet çantası olarak da bilinir. Yaşanan felaket sonrasında ihtiyaç duyulabilecek tüm acil malzemelerden oluşur. Çocuk, bebek, yaşlı, engelli bireyler, evcil hayvanlar için gereksinimlere yönelik farklı içerikler de eklenebilir. Deprem çantası felaket anında kolay ulaşılabilir olan bir yerde saklanarak gerektiği zaman evden çıkmadan önce alınır. Yaşanan afetler sonrası yardımların ulaşması, düzenin tekrar kurulması ve acil ihtiyaçlara ulaşmak zor olduğundan ilk 72 saatte deprem çantası hayatınızı kurtarabilir.

Konut, araba, iş yeri, okul, sosyal tesisler, kurumlar gibi birçok farklı bina içerisinde kalanların ihtiyacına, kişi sayısına göre deprem çantası hazırlanabilir. Depremden sonra can kayıplarının büyük bölümünün gerçekleştiği ilk 72 saat içinde enkaz altında olsanız bile deprem çantası hayatınızı kurtarabilir. Çünkü çantanın içinde açlık, susuzluk, hipotermiye karşı önlem almak, yaraları basit şekilde tedavi etmek için özel malzemeler yer alır. Enkaz altındayken ya da dışında olsanız bile sinyal kesildiyse görevliler ve sevdiklerinizle iletişim kurmak için çantanızdaki cihazları kullanabilirsiniz. 

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantası hazırlarken uygun içerikleri ve çantayı seçmek en çok dikkat edilmesi gereken konudur. İçine malzeme yerleştirmek için seçtiğiniz çantanın kolay taşınması, hafif ve sağlam olması önemlidir. Ayrıca çantanın su geçirmez malzemeden olması kış aylarında felakete yakalanırsanız sizin için kurtarıcı olur. Bunun dışında belgeler ile teknolojik aletlerin ıslanarak bozulması ihtimalini de unutmamalısınız.

Kişisel ihtiyaçların yanı sıra bakmakla yükümlü olunan çocuk, bebek, yaşlı, engelli, evcil hayvan ihtiyaçlarına da çantada yer vermelisiniz. İçine koyduğunuz yiyecek ve içeceklerin son kullanma tarihi uzun vadeli olmalıdır. Belli aralıklarla çanta içindeki gıdaların son kullanma tarihini kontrol etmeli, gerekirse yenilemeyi unutmamalısınız.

Hayat kurtarıcı niteliğe sahip deprem çantası içindekiler genel olarak önemli belgeler, beslenme, iletişim, sağlık ürünlerinden oluşur. Önemli belgeleri korunaklı olması için şeffaf dosya içinde saklayabilirsiniz. Beslenme ürünlerini bisküvi, kuruyemiş, konserve gibi uzun vadeli son kullanma tarihi olan, geniş sıcaklık aralığında bozulmayan yiyeceklerden seçmelisiniz. İletişim için telsiz, radyo koyuyorsanız güvenli saklama koşullarında uygun pilleri de eklemeyi unutmamalısınız. Telsize takılı bırakılan piller zamanla akma yapabileceği için paketinde saklamalısınız. Sağlık ürünleri paketli ve sterilize şekilde saklandığında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Çantada yer kalırsa her aile üyesi için giyim ihtiyaçlarını da ekleyebilirsiniz. Ailedeki her kişi için 2-3 çift çorap, iç çamaşırı, kıyafet koyabilirsiniz. Kıyafetleri mevsime göre değiştirmek gerektiği için çantayı mevsim geçişlerinde kontrol etmeyi unutmamalısınız.

Deprem Çantası İçinde Hangi Malzemeler Olmalı?

Hazırlanan deprem çantası içinde olması gereken malzemeler Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından detaylı olarak yayınlanır. Siz içindeki malzemelere evdeki kişi sayısı, evcil hayvan ve engelli – yaşlı bireyin varlığına göre ekleme yapabilirsiniz. Ayrıca kronik rahatsızlığı olan kişilerin sürekli kullandığı ya da ihtiyaç duyabileceği özel ilaçlar da çantaya eklenmelidir. Genel olarak deprem çantası içinde şunlar bulunur:

  • Pasaport, sigorta poliçesi, banka bilgileri, evcil hayvan karnesi, kimlik fotokopisi gibi önemli belgeler
  • Dezenfektan, tentürdiyot, sargı bezi, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi farklı malzemeleri içeren ilk yardım çantası
  • Bisküvi, kuruyemişi konserve gibi yüksek kalori, vitamin içeren, doyurucu gıdalar, kişi başı 4 litre içme suyu
  • Radyo, telsiz gibi iletişim araçlarıyla bu araçlara uygun olarak paketinde saklanan piller, tuşlu telefon, şarj cihazı, yedek batarya
  • Toz maskesi, çakı, makas, düdük, tornavida, İngiliz anahtarı, kerpeten, kağıt, kalem gibi araçlar
  • Tente yapmak için uygun malzemeden çabuk delinmeyen plastik örtü, yapıştırmak için selobant
  • Çöp torbası, tuvalet kağıdı, diş fırçası, diş macunu, sabun, kadın pedi, ıslak mendil, dezenfektan gibi hijyen malzemeleri
  • Uyku tulumu, battaniye gibi yatmak ve ısınmak için gerekli eşyalar
  • Bebekli aileler için vitamin, hazır mama, oyuncak, bebek bezi, ıslak mendil, battaniye, yedek kıyafet

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Deprem çantası sarsıntı anında kolay ulaşılabilmesi için çıkış kapısına yakın durmalıdır. Üzerine konulmuş eşyalar, kapısı kapatılan mobilyalar çantanın hızlı ve kolay şekilde alınmasını engeller. Üstelik kapının yanındaki mobilyalar içinden çantayı almaya çalışırken yaralanma riskiniz artar. Çantayı koyduğunuz yeri panik halinde unutma ihtimaliniz olduğundan sürekli gözünüzün önünde olan bir yerde saklamak hatırlamayı kolaylaştırır.

Çantanın içinde gıdalar olduğundan güneş almayan, serin, kuru yerde saklamanız gerekir. Sürekli ışık alması çantanın içindekilerin bozulup hasar almasına neden olabilir. Çantanın içindeki yiyecek, cihazlar gibi önemli parçaların en ihtiyaç duyduğunuz anda sağlıksız durumda olduğunu görmek istemezsiniz. Ayrıca evde birlikte yaşadığınız herkes çantanın yerini bilmeli, bulunduğu yer ev üyelerinden habersiz değiştirilmemelidir. Çünkü sadece bir kişi tarafından yeri bilinen çantanın deprem gibi sarsıcı felaket sırasında aranıp bulunması zordur. 

Depreme karşı önlem almak içinizin rahat olmasına ve felaketi yaşadığınız zaman hayatta kalmanıza yardımcı olur. Bu nedenle deprem çantası hazırlamayı daha sonraya bırakmamalı bugünden itibaren hazırlığa başlamalısınız. Unutmayın ki deprem felaketinde can ve mal kaybı yaşayan hiç kimse olacakları tahmin etmemiştir. Bu nedenle her zaman depreme karşı hazırlıklı olmak bireysel sorumluluğunuzdur. İhtiyaçlarınızı önceden planlayıp, deprem hazırlıklarını yapmak zor durumlara karşı sizi ve sevdiklerinizi koruyabilir.

Deprem öncesi hazırlıklarınızı yaparken, Türkiye’deki tüm gayrimenkul sahiplerine zorunlu tutulan DASK sigortasını da unutmamalısınız. Zorunlu deprem sigortası olarak bilinen DASK, deprem fonunun oluşturulmasına katkı sağlarken deprem ve depreme bağlı hasarlarda bireysel maddi zararı azaltır.

1999 depreminden sonra felaketin yıkıcı boyutta olması nedeniyle aynı yıl yetkililer DASK’ı zorunlu hale getirmiştir. 2023 yılında yaşanan deprem de DASK’ın ne kadar hayati öneme sahip olduğunu herkese göstermiştir. Birçok insan DASK poliçesi aktif olmadığı için depremde yıkılan ve hasar gören evlerine karşılık sigortadan ödeme alamamıştır. Bu nedenle önlem amacıyla deprem çantasını bir köşede hazır tutarken oluşabilecek maddi yükü düşünerek zorunlu deprem sigortasını her yıl cüzi miktarlara yenilemeyi unutmamalısınız.

Felaketlere ve kazalara karşı daha kapsamlı şekilde önlem almak istiyorsanız Sompo Sigorta’nın size en yakın acente şubesine başvurarak tamamlayıcı konut sigortalarıyla her türlü olumsuzluğa karşı hazırlanabilirsiniz. Evinizin Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) aktif değilse şimdi yenilemek için Sompo Sigorta’dan detaylı bilgi ve online teklif alabilirsiniz.

İlgili diğer yazılar