BLOG

Trafikten Men Cezası Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Trafikten Men Cezası Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Trafikten men cezası, can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik yaptırımlar arasında yer alır. Söz konusu ceza, Trafik Kanunu’nda belirtilen çeşitli kuralların ihlal edilmesi halinde uygulanır. Araç sahipleri açısından ciddi sonuçlar doğurabilen uygulamaya dair tüm detayları, içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Men NedeniSüre
Zorunlu trafik sigortasının olmamasıPoliçe düzenlenene kadar
Araç muayenesinin bulunmamasıMuayene yapılana kadar
Standart dışı plaka kullanımı/Plakasız kullanımPlaka uygun hale getirilene kadar
Tescilsiz modifiyeTescil yapılana kadar
Aşırı yük veya tehlikeli madde taşımaYük boşaltılana veya izin alınana kadar
Ruhsatsız araç kullanımıRuhsat çıkarılana kadar
Sürücünün alkollü yakalanması (İlk sefer)2 ila 6 ay
Alkollü araç kullanımının tekrarı6 aya kadar
Kamu düzenini bozan hareketlerde bulunulması15 ila 60 gün
Ehliyetsiz araç kullanımı1 ila 2 ay

Trafikten Men Cezası Nedir?

Trafikten men cezası, kanunda belirtilen durumların tespiti halinde aracın belirli bir yere çekilerek alıkonulması işlemidir. Söz konusu ceza, trafik zabıtası tarafından uygulanır. Genel olarak trafik kuralarının hiçe sayılması, trafiğe çıkmak için gerekli belgelerin eksikliği gibi nedenler, men cezasına yol açar. Cezanın tanımı, uygulanması Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde belirtilir.

Trafikten men cezası, kanun ve yönetmeliklerde yer alan herhangi bir kusurun kolluk güçlerince tespitiyle başlar. Tespit edilen durum tutanakla kayıt altına alınır. Ardından aracın bağlanması sürecine geçilir. Bu kapsamda trafikten men edilen araç, çekiciye bağlanarak otoparka çekilir. Cezaya konu aracın çekilmesi ve otoparkta geçirdiği süre dahilinde oluşan tüm masraflar, ruhsat sahibine aittir.

Trafikten Men Cezası Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Trafikten Men Cezasının Sebepleri Nelerdir?

Aracın trafikten men edilmesi, çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşebilir. Örneğin:

  • Alkollü araç kullanımı
  • Araç üzerinde herhangi teknik değişiklik yapılmasına rağmen bu durumun 1 ay içerisinde araç tescilini gerçekleştiren kuruma bildirilmemişse trafikten men işlemi uygulanır.
  • Devir veya satış yöntemiyle aracın kullanım haklarını elde edip 1 ay içerisinde kendi adına tescil belgesi almamak
  • Servis freni, lastikleri, yakın ve uzağı gösteren ışıklandırmaları, fren sistemi eksik ya da bozuk araçlarla trafiğe çıkmak (Teknik şartlara aykırılık da trafikten mene neden olur.)
  • Diğer sürücüleri tehlikeye atacak veya görüş açılarını zorlayacak detaylara sahip, duman ve gürültü çıkaran araçlarla sürüş gerçekleştirilmesi
  • Taşıma sınırını aşacak şekilde yüklü halde trafiğe çıkılması
  • Özel izne tabi eşyaların izin alınmadan araca yüklenmesi, taşınması
  • Hususi araçların devlet malı motorlu taşıtlara ait plaka renginde olması
  • Hiç tescili yapılmamış araçla trafiğe çıkılması
  • Her araçta bulunması kanunen zorunlu ve kapasite başta olmak üzere çeşitli nitelikleri belirten uyarıcı işaret ya da ışıkların noksanlığı
  • Araç muayenesinin yaptırılmaması
  • İzinsiz ve ruhsatsız belediye sınırları içerisinde ticari amaçlı yolcu taşımacılığı yapılması
  • Son olarak trafik sigortanızın olmaması da aracın trafikten men edilme sebebidir.

Trafikten Men Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik men sorgulama işlemi farklı kanallardan gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda öncelikle notere başvurmayı düşünebilirsiniz. Ruhsat bilgilerinden faydalanılarak noterden araca ait trafikten men cezası olup olmadığı kolayca öğrenilebilir. Daha hızlı ve pratik bir yönteme başvurmak isterseniz, e-Devlet üzerinden trafikten men sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

e-Devlet trafik men sorgulama için platforma giriş yaptıktan sonra arama kutusuna “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazmanız yeterlidir. Alternatif olarak aynı kutuya “Trafik Ceza ve Bilgileri Sorgulama” da yazabilirsiniz. Açılan sayfada araca ait men kararlarını görebilmek mümkündür.

Trafikten men durumunu sorgulamak amacıyla ayrıca emniyet müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösteren trafik tescil şubelerine başvuruda bulunabilirsiniz. Söz konusu şubelerde görevli personel, plaka bilgisi üzerinden gerekli sorgulama işlemini yaparak sonucu başvuru sahibine iletir.

Trafikten Men Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafikten men nasıl kaldırılır? sorusuna verilebilecek ilk yanıt, cezaya neyin sebep olduğunun öğrenilmesidir. Bu bilgi, polis tarafından düzenlenen tutanakta yer alır. Sebebi öğrendikten sonra sıra, aracın geri alınabilmesi için eksiklerin giderilmesine gelir. Örneğin; zorunlu trafik sigortası eksikse, gerekli poliçe düzenlenmelidir. 

Trafikten men kararının kaldırılması için takip eden süreçte ceza tutarının ödenmesi gerekir. Trafikten men kaldırma ücreti, cezanın sebebine göre farklılık gösterir. Ceza tutarının yanında yarıca çekici ve otopark ücretleri de ruhsat sahibi tarafından ödenmelidir. Bu işlemin ardından kimlik, ruhsat, ceza ödeme makbuzu ile men kaydının kaldırılması için trafik tescil müdürlüğüne başvurulur. Başvuruya olumlu yanıt verilmesi halinde otoparka giderek aracınızı teslim alıp yeniden trafiğe çıkabilirsiniz.

Trafikten Men Edilen Araç Satılabilir mi?

Trafikten men edilen aracın satışı yapılabilir. Bunun için aracın ruhsatının bulunması ve satış evraklarının tam olması yeterlidir. Eğer bu kriter sağlanıyorsa, noter kanalı üzerinden satış işlemi gerçekleştirilebilir. Men kararı plaka sisteminde görünmesine rağmen noterde satışa yönelik işlem yapılmasını engellemez. Benzer durum kasko sigortası olmaması halinde de geçerlidir. Alıcı, aracı noter satışıyla aldıktan sonra kendi üzerine tescil ettirebilir. Ama satış işlemi gerçekleşse bile bazı kısıtlamalar sürmeye devam eder.

Trafikten men edilen araç satılsa bile trafiğe çıkışı mümkün değildir. Trafiğe çıkış için men kararına neden olan sorunun düzeltilmesi gerekir. Yani öncelikle eksik muayene, sigorta poliçesi, gibi nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Araca yazılan trafik cezaları, vergi borçları ve sigorta eksiklikleri satış gerçekleşse bile eski ruhsat sahibinin sorumluluğundadır. Bu nedenle söz konusu sorumluluklar, aracın eski sahibi tarafından mutlaka yerine getirilmelidir. Eksikler giderildikten veya borçlar ödendikten sonra trafik şubesinden men kaldırma işlemi yapılarak araç trafiğe çıkarılabilir.


İlgili diğer yazılar