BLOG

Deprem Sonrasında Araç Sigortaları

Deprem Sonrasında Araç Sigortaları

Depremden dolayı oluşabilecek her türlü hasara karşı önceden tedbir almanız ve hazırlıklı olmanız çok önemlidir. Konutlarınız için DASK sigortası ile önlem almanız mümkün. Ancak deprem yalnızca konutlara zarar vermez, pek çok maddi hasara da yol açabilir. Tıpkı evleriniz gibi araçlarınızı da depreme karşı korumanızda fayda vardır. Çünkü deprem anında zarar gören araçların maddi hasarını karşılamak için yüklü bir ödeme yapmanız gerekebilir. Bu duruma karşı aracınızı depreme karşı korumak için sigortanıza deprem teminatı ekletmeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda sigorta poliçenizin kapsamını genişleterek diğer doğal afetlere karşı da önlem alabilirsiniz. Doğal afetlere karşı bir güvence elde etmek için aracınızın aldığı zararı karşılama konusunda sigorta şirketinize başvuruda bulunabilirsiniz.

Deprem Sonrasında Araç Sigortaları

Trafik Sigortası Deprem Sonrası Araç Hasarını Karşılar mı?

Trafik sigortasının depremden sonra araç hasarını karşılayıp karşılamadığı oldukça merak edilir. Öncelikle trafik sigortasının ne olduğunu bilmekte fayda vardır. Zorunlu trafik sigortası, devlet tarafından zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Eğer trafiğe çıkan bir aracınız varsa bu sigortayı yaptırmanız şarttır. Aksi takdirde ceza ödemek durumunda kalırsınız. Bu sigortanın içeriği ve kapsamı ise trafikte aracınızı sürerken kaza yapmanız durumunda, üçüncü şahıslara fiziksel ve maddi zarar verirseniz, hukuki sorumluluklarınıza karşı güvencede olmanızı sağlamaktır. Yani zorunlu trafik sigortası trafiğe çıkan ve kaza yapan araçlar için geçerlidir.

Deprem hasarının trafik sigortası ile karşılanması ise mümkün değildir. Çünkü bu sigorta, anlaşılacağı üzere sizin ve aracınızın aldığı hasarları değil, karşı tarafın zararını karşılar. Zorunlu trafik sigortasının teminatları arasında deprem teminatı yer almaz. Eğer araç sigortası ile aracınızın depremden dolayı aldığı hasarları karşılamak istiyorsanız, kasko sigortası yaptırarak poliçenizin teminatları arasına deprem teminatını da ekletmeniz şart. 

Kasko, Deprem Sonrası Araç Hasarını Karşılar mı?

Kasko sigortası, isteğe bağlı yapılan bir araç sigortası türüdür ve aracınızı pek çok hasara karşı korur. Hem sizin hem de aracınızın alacağı pek çok hasarı karşılar. Aynı zamanda isteğe bağlı ve özel bir sigorta olduğu için kapsamını da genişletebilirsiniz. Kasko sigortası yalnızca hasar karşılamakla kalmaz; yol yardım, onarım ve ikame araç gibi hizmetler de sunar. Trafikte ve dış faktörlerden dolayı alabileceğiniz her türlü zarara karşı önlem almak için kasko sigortası yaptırabilirsiniz.

“Kasko poliçesi deprem sonrası araç hasarını karşılar mı?” sorusunun yanıtı oldukça merak edilir. Bu sorunun yanıtını alabilmek için poliçenin kapsamını incelemek gerekir. Aracınıza kasko poliçesi yaptırdıysanız ve deprem teminatı varsa, aracınızın hasarı karşılanabilir. Yani poliçenizin kapsamına ve içeriğine göre bu sorunun yanıtı değişiklik gösterir. Bazı sigorta şirketleri özel olarak sigortaya ek deprem teminatı sunar ve aracınızda yalnızca depremden kaynaklı oluşan zararları maddi olarak karşılar. Bazıları ise doğal afet teminatı sunarak aracınızı yangın gibi farklı risklere karşı da güvence altına alır. Böylece her türlü doğal afet riskine karşı aracınızı koruyabilir ve poliçenizin kapsamını daha da genişletme olanağı elde edebilirsiniz.

Enkaz Altında Kalan Arabaların Sigortadan Yararlanabilmesi için Şartlar Nelerdir?

Özellikle büyük depremlerde aracınız enkaz altında kalabilir ve bu durumda kasko sigortasının deprem teminatından yararlanıp yararlanamayacağınızı merak edebilirsiniz. Çünkü depremden dolayı hasar alan aracınızın zararının karşılanabilmesi için sigorta şirketleri hasar tespiti yaparak size ödeme yapar. Eğer aracınız enkaz altında kalıp pert hale geldiyse, bunun için kasko poliçenizi düzenleyen sigorta şirketine yazılı bildirimde bulunmalısınız. Deprem bölgesinde olan ve perte çıkan araçlar, toplu halde bir bölgeye toplanır. Siz sigorta şirketine bildirimde bulunduğunuzda, aracınız için bir eksper atanır ve pert durumu ile ilgili dosya açılır. Bu dosya sonrasında pert olan aracınızın kasko değeri hesaplanır ve sigorta şirketi tarafından size ödeme yapılır.

Enkaz altında kalan aracınız için ödemeler, gerçek piyasa değeri üzerinden değil kasko değeri baz alınarak yapılır. Dolayısıyla eksik ödeme alabilirsiniz. Eksik kalan kısım için sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir ve pratik bir şekilde işinizi halledebilirsiniz. Ancak bu komisyona başvurabilmeniz için kasko ön ödemenizi aldığınız esnada imza attığınız İbranameye “fazlaya ilişkin talep ve dava hakkım saklı kalmak kaydı ile” şerhi düşülmelidir. Pert tazminatı için dava açtığınızda ortalama 6-7 ay içinde sonuç alabilirsiniz. Depremde enkaz altında kalan aracınız için sigortadan yararlanmak istiyorsanız, genel olarak şu şartları karşılamanız gerekir:

  • Kasko poliçenizde depremle ilgili bir teminat yer almalıdır. Aksi takdirde deprem sonrası aracınızda meydana gelen hasar kendi cebinizden karşılamak durumundasınız.
  • Enkaz altında kalan aracınız için en kısa sürede poliçenizin olduğu sigorta şirketine bildirimde bulunmalısınız. Eğer bu süre zarfında bildirim yapmazsanız, tazminat davanız kabul edilmeyebilir.
  • Sigorta şirketinden gelen eksperler, enkaz altında kalan aracınızı inceler ve değerlendirir. Bu incelemeler sonucu, hasarınızın ne kadarının karşılanacağını belirlerler. Yapılacak ödeme aracınızın rayiç bedeli üzerinden hesaplanır.
  • Poliçesi dolmuş sigortalar, enkaz altında kalan aracınız için hasar karşılamaz. Dolayısıyla poliçenizi her yenileme döneminde yeniletmeniz ve geçerliliğini korumanız oldukça önemlidir. Böylece olası bir hasara karşı aracınızı her zaman güvence altına alabilirsiniz.

Depremde Hasar Alan Araç için Hasar Başvurusu Nasıl Yapılır?

Depremden dolayı hasar gören aracınız için sigorta şirketine hasar başvurusu yapmak için bazı adımları izlemeniz gerekir. Öncelikle kendi can güvenliğinizi sağlamanız çok önemlidir. Ardından hasarı belgelemek için fotoğraf ve video çekebilirsiniz. Bu sayede hasarın kapsamını ve büyüklüğünü kanıtlayabilirsiniz. Bu fotoğrafları farklı açılardan çekmenizde ve özet bir şekilde belgelemenizde fayda vardır. Sonrasında poliçenizin olduğu sigorta şirketi ile iletişime geçebilirsiniz. Hasar bildirimi yaparak sigorta şirketinize tazminat ödemesi için başvurabilirsiniz. Ancak sigorta poliçenizin kapsamı içinde deprem ile ilgili bir teminat olduğundan emin olmalısınız. Eğer deprem hasarı poliçe kapsamında yer alıyorsa, sigorta şirketi izlemeniz gereken adımlar konusunda sizi yönlendirir.

Hasar bildirimi yaptıktan sonra sigorta şirketinin sizinle iletişime geçmesini beklemelisiniz. Sigorta şirketi bir uzman göndererek aracınızın hasarını tespit eder ve hasar maliyetlerini hesaplar. İncelemeler sonrasında sigorta şirketiniz sizden bazı belgeler talep eder. Kimlik belgesi, aracın ruhsatı, sigorta poliçesi gibi evrakları hazırlamanız ve sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde vermeniz gerekir. Ardından sigorta şirketiniz, tazminat tutarını belirler ve size iletir. Aracınızın onarımı için gerekli adımları takip ederek servise de götürebilirsiniz. Aracınızın depremden aldığı hasarla ilgili bildirimde bulunurken tüm süreçleri yazılı olarak tutmanızda fayda vardır. Bu sayede herhangi bir problem yaşandığında bu yazılı belgeler işinizi kolaylaştırır.

Siz de depreme karşı aracınızı güvence altına almak istiyorsanız, hemen kasko sigortası yaptırabilir ve deprem teminatı ile poliçenizin kapsamını genişletebilirsiniz. Sompo Sigorta’nın Kasko ürününü tercih ederek pek çok avantajdan yararlanabilirsiniz. Aracınızı hem depreme hem de diğer doğal afetlere karşı koruyarak maddi hasarlarınızı karşılayabilirsiniz. 

Hemen Sompo Mobilo’dan ürünün içeriği hakkında detaylı bilgi alabilir ve sigorta şirketi ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıcalıklı hizmetler ve avantajlardan yararlanmak için en yakın acente üzerinden Sompo’ya başvurabilir, risklere karşı önleminizi alabilirsiniz.

İlgili diğer yazılar