BLOG

Uzun Yolda Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun Yolda Dikkat Edilmesi Gerekenler: Güvenli ve Konforlu Sürüş İçin Tavsiyeler

Uzun yolculuklar, özgürlük ve keşfetme duygularını pekiştiren keyifli aktivitelerdir. Sürüş keyfini daha güvenli ve konforlu yaşamak için sürücülerin bazı detaylara dikkat etmeleri gerekir. Söz konusu detayların neler olduğunu merak ediyorsanız, uzun yolda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladığımız içeriğimizin devamına göz atabilirsiniz.

Uzun Yolda Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun Yola Çıkmadan Önce Aracınıza Yapmanız Gereken Kontroller

Uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler, temel hatlarıyla şu şekilde kategorilendirilebilir:

Lastik Basıncı ve Diş Derinliği

Uzun yola çıkacakların ilk dikkat etmeleri gereken konu, lastik basıncı ve diş derinliğidir. Lastiklerin doğru basınç değerine sahip olması; sürüş güvenliği ve yakıt verimliliği açısından avantaj sağlar. Eğer lastiklerin basıncı ideal değerin altında olursa, yol tutuş azalır. İdealden yüksek değerler ise sürüş konforunu azaltıp lastik üzerindeki orta diş sırasının haddinden fazla aşınmasına yol açar.

Uzun yolda sürüşe başlamadan önce diş derinliğinin yasal sınır olan 1,6 milimetrenin altında olup olmadığı kontrol edilmelidir. Uzun yol için lastik üreticileri ve güvenli sürüş uzmanları tarafından tavsiye edilen derinlik ise 4 milimetredir. Derinliği ölçmek için 1 TL’lik madeni parayı dişe dikey yerleştirebilirsiniz. Eğer paranın dış halkası görünüyorsa, değişim zamanı gelmiş demektir.

Motor Yağı, Soğutma Suyu, Fren Hidroliği

Uzun yola çıkarken arabaya yapılması gerekenler listelenirken motor yağı, soğutma suyu ve fren hidroliği gibi sıvıların kontrolü unutulmamalıdır. Motor yağı seviyesini kontrol etmek için yağ çubuğu adı verilen kılavuz aracı kullanabilirsiniz. Eğer kontrol esnasında yağ renginin çok koyu, siyaha dönmüş veya çamur kıvamında olduğunu fark ederseniz, değişim zamanın geldiğini düşünebilirsiniz.

Soğutma suyunu kontrol etmek için genleşme kabındaki seviyenin minimum ve maksimum çizgiler arasında olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Renk değişimi mevcutsa, antifiriz için değişim zamanı gelmiş demektir. Benzer durumdan fren hidroliği özelinde de bahsedilebilir.

Farlar, Sinyaller ve Silecekler

Uzun yolda sürüş gerçekleştirilecekse farların, sinyallerin ve sileceklerin kontrol edilmesinde fayda vardır. Gece sürüşünde ve kötü hava şartlarında güvenlik için tüm farların çalışır durumda olması gerekir. Ampuller sönük yanıyorsa, mutlaka yenileri ile değişim yapılmalıdır. 

Farların ardından çalışma durumlarına dair kontrol sinyaller ve dörtlüler için de gerçekleştirilmelidir. Silecek kontrolü sırasında lastiklerin çatladığı veya iz bıraktığı gözlemleniyorsa, uzun yol çıkmadan önce yenileriyle değişime gidilmelidir. Cam yıkama suyunun doluluk seviyesi kontrol edilmelidir.

Akü ve Yakıt Durumu

Arabayla uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenler arasında akü ve yakıt durumu kontrolü de bulunur. Aracın zor çalışması veya iç aydınlatmaların sönük yanması gibi durumlar, akünün zayıfladığını gösterebilir. Akünün güç seviyesini ölçümlemek için multimetre kullanılabilir veya uzman yardımına başvurulabilir. Akü kontrolü sırasında ayrıca kutup başlarındaki oksitlenme durumuna da bakılmalıdır.

Uzun yola çıkmadan önce mutlaka yakıt deponuzu tam doldurun. Ne kadar yakıta daha ihtiyacınız olabileceği hakkında fikir sahibi olmak için menzil hesabı yapabilirsiniz. Hesaplama esnasında otoyollardaki benzin istasyonu sıklığı, alternatif güzergahları kullanma gibi ihtimalleri göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

Yolculuk Öncesi Hazırlık: Planlama ve Ekipman

Uzun süre araba kullanmak, yolculuk rutinini sekteye uğrayabilecek birçok olasılığı beraberinde getirebilir. Ancak bu olasılıkların birçoğu, iyi planlama ve ekipman seçimi süreci ile ekarte edilebilir. Yolculuğunuzu planlamaya, takip edeceğiniz rotayı kurgulayarak başlayabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda mobil uygulamalardan faydalanarak ana güzergahınızı belirleyip kullanabileceğiniz alternatif rotalar hakkında fikir edinebilirsiniz.

Güvenliğiniz ve konforunuz için yolculuk öncesi hazırlık yaparken belirli ekipmanlara yönelebilirsiniz. Bu kapsamda ilk olarak araçta yasal olarak bulunması zorunlu ekipmanların bagajda olup olmadığına göz atabilirsiniz. İlk yardım çantası, yangın söndürücü, reflektör, yedek lastik ve tamir kiti, çekme halatı, bijon anahtarı bu kategoride yer alır. Ekstra güvenlik ve konfor için aracınızda ayrıca powerbank, el feneri/kafa lambası, yağmurluk, battaniye, su geçirmez eldiven, yedek içme suyu ve atıştırmak gibi ekipmanlar bulundurabilirsiniz.

Uzun Yolda Araba Dinlendirme ve Sürücü Molaları

Uzun yolculuklar hem arabayı hem de sürücüyü yorabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla aracın ve sürücünün dinlenmesinde yarar vardır. Konu aracı dinlendirmek olduğunda, 2-3 saatlik sürüşün ardından 10-15 dakikalık molalar yeterlidir. Sürüş esnasında motor ısısının haddinden fazla yükseldiği hissedilirse, daha erken mola verilebilir. Yüksek devirde uzun süre sürüş yapanlar da sık mola vererek araçlarını gölge ve serin bir yerde dinlendirmelidir.

Uzun süre araba kullanmak yorgunluk bazlı kaza riskini artıracağı için sürücü molaları da önemlidir. Fiziksel ve mental yorgunluğu minimize etmek için her 2 saatte 1 en az 15 dakika mola verilmelidir. 500 kilometrede bir en az 4-5 defa mola verilmesi, sürücü açısından yararlıdır. Mola sırasında araçtan inip kısa yürüyüşler yapabilir, gözlerinizi kapatarak dinlenebilirsiniz.

İlk Defa Uzun Yola Çıkacaklar İçin Tavsiyeler

İlk defa uzun yola çıkmak söz konusu olduğunda, aşağıda sıralanan tavsiyeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Yolculuk öncesinde aracınızın mutlaka uzmanlar tarafından kontrol edilmesini sağlayın. 
  • Uzun yolda ihtiyaç duyabileceğiniz ihtimaline karşı yedek ekipmanları kontrol edip eksikleri tamamlayın.
  • Çevrimdışı kullanabileceğiniz navigasyon uygulamalarını akıllı telefonunuza veya tabletinize indirin.
  • Yakıt deponuzu yolculuğa başlamadan önce tam doldurun.
  • Rotanızı önceden belirleyin ve yalnız yolculuk yapacaksanız ailenizi ya da arkadaşlarınızı kullanacağınız güzergah hakkında bilgilendirin.
  • Hava durumu sürekli olarak kontrol edin.
  • Yola çıkmak için sabah erken saatleri tercih edin.
  • Sürüş esnasında hız yapmayın ve sollamalarda aceleci davranmayın.
  • Bagajda yük taşıyacaksınız, dengeli yerleştirdiğinizden emin olun.

Uzun Süre Araba Kullanmanın Riskleri ve Önlemler

Uzun süreler boyunca araç kullanmak, çeşitli riskleri beraberinde getirebilir. Örneğin; saatlerce aynı hızda ve pozisyonda araba sürmek, belirli bir süreden sonra dikkatin dağılmasına yol açabilir. Hatta yol hipnozu (sürüş sırasında farkındalığın azalması) nedeniyle sürücü farkında olmadan tepki verme kabiliyetini kaybedebilir. Direksiyonda sürekli oturmak, fiziksel yorgunluğu beraberinde getirir. Kan dolaşımı yavaşlarken kas spazmı ihtimali artar. Tüm bu risklere ek olarak göz yorgunluğu nedeniyle görme netliğinde azalma meydana gelebilir.

Uzun süreli yolculukların beraberinde getireceği risklerden kaçınmak amacıyla belirli aralıklarla molalar planlanabilir. Molalarda araba içinde kalmak veya bir yerde oturmak yerine hareket etmeye özen gösterilebilir. Yolculuktan önce en az 7 saat uyunması, fiziksel risklerin birçoğundan kaçınma imkanı tanır. Sürüş boyunca ağır yemekten kaçınmak ve bolca sıvı tüketmek, etkili bir riskten kaçınma yöntemidir. Zihinsel uyanıklığı korumak içinse sevdiğiniz parçalardan oluşan bir oynatma listesi hazırlayabilirsiniz.

Sompo Sigorta ile Uzun Yolculuklarda Güvendesiniz

Sürprizlerle dolu olabilen uzun yolculuklara, Sompo araç sigortası ile hazırlıklı olabilirsiniz. Böylece ihtiyaç duyduğunuz her an kapsamlı güvencelerin yanı sıra yol yardımı, hasar anında hızlı destek, 7/24 müşteri hizmetleri desteği gibi avantajlardan faydalanabilirsiniz. Uzun süreli yolculuklarınızda aracınıza ve kendinize yönelik riskleri minimize etmek için ayrıca online kasko sigortası başvurusu kolaylığından yararlanabilirsiniz.


İlgili diğer yazılar